Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ЗМІСТ КУЛЬТУРИ ЗДОРОВ’Я У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ

Галатюк М.Ю. та Кіндрат В.К. (2023) ЗМІСТ КУЛЬТУРИ ЗДОРОВ’Я У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ. Природнича освіта та наука, 2023 (Вип.2). с. 30-35. ISSN 2786-9113 (Online) ISSN 2786-9105 (Print)

[img]
Перегляд
Текст
Галатюк М.Ю., Кіндрат В.К.pdf

Завантажити (3MB) | Перегляд

Анотація

У статті розглянуто взаємозв’язок здорового способу життя і культури здоров’я в контексті професійної підготовки майбутніх фахівців фізичної культури і спорту. З’ясовано зміст основних понять, які стосуються культури здоров’я. До цих понять належать: «здоров’я», «здоровий спосіб життя» та «стиль життя».
Аналіз наукових розвідок доводить, що серед педагогів найвищий рівень розвитку культури здоров’я належить фахівцям фізичної культури і спорту. Це пов’язано з тим, що фахівці фізичної культури і спорту дотримуються спортивного стилю життя. Саме фахівці фізичної культури і спорту володіють широким арсеналом відомих їм практик у сфері спортивної підготовки і здоров’я людини.
Авторами встановлено, що всі дефініції поняття «культура здоров’я», які наявні в науковій літературі, можна класифікувати на групи за трьома ознаками. У статті висвітлено зміст цих ознак.
На основі аналізу наукової літератури окреслено основні чинники, які впливають на здоровий спосіб життя фахівця фізичної культури і спорту. З’ясовано, що здоровий спосіб життя взаємопозв’язаний з рівнем життєдіяльності, гармонією фізичного, духовного, психічного і соціального здоров’я, а також визначає моделі поведінки майбутнього фахівця фізичної культури і спорту.
Виокремлено важливі критерії, ознаки і показники здоров’я майбутніх фахівців фізичної культури і спорту. До культури здоров’я майбутнього фахівця фізичної культури і спорту належать компетенції, які стосуються організації фізкультурно-оздоровчої роботи, активного відпочинку та дозвілля учнів, а також проведення спортивно-масових змагань. Культура здоров’я є системою знань про здоровий спосіб життя, поєднує соціокультурні якості, світоглядні цінності, норми поведінки, ідеали краси та здоров’я майбутнього фахівця фізичної культури і спорту.
Встановлено, що культура здоров’я є невід’ємною складовою професіограми майбутнього фахівця фізичної культури і спорту.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Галатюк М.Ю. Зміст культури здоров’я у професійній підготовці майбутніх фахівців фізичної культури і спорту / М.Ю. Галатюк, В.К. Кіндрат // Природнича освіта та наука. - 2023. - Вип. 2. - С. 30-35.
Ключові слова: Фізична культура, професійна підготовка, особистість, культура здоров’я, стиль життя, спосіб життя, спорт
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля > 378 Вища освіта. Університети. Підготовка наукових кадрів
7 Мистецтво. Архітектура. Ігри. Спорт > 79 Видовищні мистецтва. Розваги. Ігри. Спорт > 796 Спорт. Ігри. Фізичні вправи
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Психолого-природничий факультет > Кафедра педагогіки, освітнього менеджменту та соціальної роботи
Інститут психології та педагогіки > Педагогічний факультет > Кафедра теорії і практики фізичної культури і спорту
Користувач, що депонує: О. В. Іванчук
Дата внесення: 13 Січ 2024 08:46
Останні зміни: 17 Січ 2024 10:00
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/12305

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу