Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

МЕТАЖАНРОВА ПРИРОДА РОЛЬОВОЇ ЛІРИКИ

Мороз Л.В. (2020) МЕТАЖАНРОВА ПРИРОДА РОЛЬОВОЇ ЛІРИКИ. Актуальні проблеми філології та методики викладання гуманітарних дисциплін, 2020. с. 96-99.

[img] Текст
Мороз Л.В..pdf

Завантажити (1MB)

Анотація

Статтю присвячено дослідженню проблем теоретичної ідентифікації жанро-родових форм рольової поезії, до якої відносимо поетичні тексти, побудовані у формі цілісного мовленнєвого висловлювання, організованого від особи, що дистанційована від автора і не може бути із ним ототожнена з огляду на декларований у творі біографічний, соціально-історичний або гендерний статус субʼєкта мовлення, а також репрезентоване ним коло морально-етичних, ідеологічних, естетичних, екзистенційних цінностей та уявлень. У статті проаналізовано та узагальнено теоретичні аргументи дослідників, які зверталися до вивчення цієї проблеми, систематизовано критерії, за якими доцільно ідентифікувати та диференціювати жанро-родові формии рольової поезії. Констатовано метажанрову природу рольової поезії, тексти якої спрямовані, з одного боку, на притаманну й загалом поезії ХХ – ХХІ ст. стильову стратегію індивідуально-авторської модифікації усталених типів ліричних жанрів, а, з іншого боку, на активне засвоєння традиційною сферою поетичної генології субʼєктно-комунікативного структурно-семантичного потенціалу так званих первинних мовленнєвих жанрів.
В структурно-семантичній організації рольового метажанру виокремлено ознаки, які визначають особливості його жанрового змісту і його жанрової форми. Жанровий зміст узагальненої моделі рольового метажанру виокремлено на основі декларованого його семантикою певного тематично й емоційно означеного ракурсу світосприйняття та світовідчування, який, посередництвом виявленої у творі рольової свідомості, служить предметом авторської інтерпретаційно-оцінної рефлексії. Жанрову форму узагальненої моделі рольового метажанру визначено як художній тип його структурної організації, відмінний для кожної з трьох його родових різновидів: монологічно-описова форма екзистенційної рефлексії свідомості рольового героя – у ліричному метажанрі; рольовий наратив у формі обʼєктивно відстороненого викладу певних життєвих фактів і подій – у ліро-епічному метажанрі; діалог або полілог двох і більше рольових субʼєктів, уподібнений структурі драматургічного твору – у ліро-драматичному метажанрі.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Мороз Л.В. Метажанрова природа рольової лірики / Л.В. Мороз // Актуальні проблеми філології та методики викладання гуманітарних дисциплін. - Рівне, 2020. - С. 96-99.
Ключові слова: рольова лірика, субʼєктна організація лірики, субʼєкт поетичного мовлення, ліричний метажанр, ліро-епічний метажанр, ліро-драматичний метажанр
Тематика (за УДК): 8 Мова. Мовознавство. Художня література. Літературознавство > 82 Художня література. Літературознавство
Підрозділи: Філологічний факультет > Кафедра іноземних мов
Користувач, що депонує: Галина Тарасюк
Дата внесення: 21 Трав 2024 12:25
Останні зміни: 21 Трав 2024 12:25
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13403

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу