Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ДИСКУРСИВНИХ МАРКЕРІВ ФРАНЦУЗЬКОЇ РОЗМОВНОЇ МОВИ

Палій В.П. та Шевченко О.В. (2024) ФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ДИСКУРСИВНИХ МАРКЕРІВ ФРАНЦУЗЬКОЇ РОЗМОВНОЇ МОВИ. Актуальні питання гуманітарних наук, 2024 (Т. 4): Вип. 72. с. 93-98. ISSN 2308-4855, 2308-4863

[img] Текст
Палій В., Шевченко О..pdf

Завантажити (4MB)

Анотація

В статті розглянуто проблема функціонування дискурсивних одиниць (маркерів) у тексті або в усному висловлюванні. На основі досліджень вчених, що вивчали проблеми дискурсу та дискурсивних одиниць у тексті, проаналізовано функції, які можуть виконувати такі маркери (організація висловлювання, перехід з однієї теми до іншої, відображення макроструктури тексту, маркування власного судження, оцінка твердження). У статті проаналізовано проблему формальної ідентифікації ДМ у тексті, адже дискурсивні одиниці майже неможливо з упевненістю охарактеризувати ні за граматичними ні за синтаксичними ознаками. Тому запропоновано вважати семантико-прагматичні характеристики дискурсивних маркерів визначальними. Підкреслено роль та значення дослідження дискурсивних одиниць для розвитку іншомовних компетенцій.
На нашу думку, найбільш точно дискурсивні одиниці можна виділяти саме за їх функціями. Усі одиниці, що втратили своє первісне значення і перейшли до класу дискурсивних, набувають ряд формальних особливостей синтаксичного та інтонаційного характеру. В залежності від семантико-прагматичних характеристик пропонуємо певну класифікацію ДМ: конектори, текстуальні оператори і модалізатори, які виконують розрізнюючу і розподільну функції в мовленнєвих актах. Обгрунтовуються важливість і значущість вивчення дискурсивних маркерів в процесі іншомовної освіти, у зв’язку з чим передбачається розробити і впроваджувати у викладання послідовну систему спеціальних вправ і тестів з використанням ДМ. Характерними рисами ДМ, що виділяють їх серед інших мовних одиниць, прийнято вважати факультативність, відсутність або слабкість граматичної категорії, десемантизація і висока частотність саме у розмовній мові. Таким чином, дискурсивний маркер – це мовний інструмент структурування висловлювання, що не має реального лексичного значення проте виконує важливу функцію передачі намірів мовця під час розмови.
Проблема дискурсу і типологія його одиниць – дискурсивних маркерів залишається актуальною і потребує комплексного аналізу, оскільки такі одиниці постійно поповнюють мову і змінюються разом з розвитком фонових знань кожної національної мовної картини.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Палій В. Функціональні особливості дискурсивних маркерів французької розмовної мови / В.Палій, О.Шевченко // Актуальні питання гуманітарних наук : міжвуз. зб. наук. пр. молодих вчених Дрогоб. держ. пед. ун-ту ім.І.Франка. - Дрогобич, 2024. - Вип. 72. - Т. 4. - С. 93-98.
Ключові слова: дискурс, конектори, модифікатори, процесуальний маркер, інтеракція, комунікативна ком- петенція
Тематика (за УДК): 8 Мова. Мовознавство. Художня література. Літературознавство > 81 Лінгвістика. Мовознавство. Мови
Підрозділи: Філологічний факультет > Кафедра практики німецької і французької мов
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 10 Черв 2024 08:57
Останні зміни: 10 Черв 2024 08:57
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13618

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу