Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

КОНЦЕПТ «STATE» В АНГЛОМОВНОМУ ХУДОЖНЬОМУ ДИСКУРСІ

Ясногурська Л.М. та Мічуда Н. та Масло І. (2024) КОНЦЕПТ «STATE» В АНГЛОМОВНОМУ ХУДОЖНЬОМУ ДИСКУРСІ. Актуальні питання гуманітарних наук, 2024 (Т. 4): Вип.72. с. 132-137. ISSN 2308-4855, 2308-4863

[img] Текст
Ясногурська Л., Мічуда Н., Масло І..pdf

Завантажити (4MB)

Анотація

У статті аналізується еволюція ознакового складу концепту «state» у художньому дискурсі антиутопій англійських та американських письменників ХХ століття. Оригінальність авторської методики полягає в описі історико-культурного контексту розгортання концепту. Актуальність дослідження обумовлена розглядом концепту «state», який традиційно актуалізується в політичному дискурсі, на матеріалі художнього футуристичного дискурсу. Етимологічний аналіз виявив мотивуючі та понятійні ознаки, що входять до структури коцепту. Соціокультурним контекстом появи концепту був період становлення англійської літературної мови та реформування системи державного управління.
Образні когнітивні ознаки визначено під час роботи з художнім матеріалом. Наголошується на унікальності художнього дискурсу в системі дискурсивних різновидів який має творчу, особистісну, буттєву спрямованість. Аналіз 1077 контекстів дозволив виявити, що основними лексемами, що вербалізують концепт «держава» в англомовному художньому дискурсі, є state, country, society, government, people, nation, power, party, world, а також топоніми: Oceania, Eastasia тощо. Асоціативно-смислове розгортання концепту «state» відбувається неоднозначно, у межах дихотомій: стабільність – хаос, порядок – безлад, залежність – незалежність, свобода – контроль, закон – беззаконня, індивід – суспільство, рівність – нерівність. Зберігаючи понятійні ознаки стабільності, порядку, незалежності, законослухняності, «держава» актуалізує в антиутопіях негативні характеристики, такі як руйнування історії та культури; знищення інституту сім’ї та шлюбу; трансформація науки на зброю національного безчинства; утримання населення у злиднях; гонка озброєнь; ізоляція народу від решти світу; уніфікація у масштабах всієї країни. Всі ці характеристики держави доведені в антиутопії до абсурду.
Автори впевнені, що англомовні футуристичні романи змушують задуматися над соціальними проблемами сучасності. Багатомірність, комплексність і ціннісна орієнтованість концепту, що вивчається, відображається в антиутопіях особливо яскраво.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Ясногурська Л. Концепт "State" в англійському художньому дискурсі / Л.Ясногурська, Н.Мічуда, І.Масло // Актуальні питання гуманітарних наук : міжвуз. зб. наук. пр. молодих вчених Дрогоб. держ. пед. ун-ту ім.І.Франка. - Дрогобич, 2024. - Вип. 72. - Т. 4. - С. 132-137.
Ключові слова: концепт, держава, антиутопія, художній дискурс, англійська мова
Тематика (за УДК): 8 Мова. Мовознавство. Художня література. Літературознавство > 81 Лінгвістика. Мовознавство. Мови
Підрозділи: Філологічний факультет > Кафедра іноземних мов
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 10 Черв 2024 10:19
Останні зміни: 10 Черв 2024 10:19
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13625

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу