Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИВЧЕННЯ ТВОРЧОЇ СОЦІАЛІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ

Сторож О.В. (2019) ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИВЧЕННЯ ТВОРЧОЇ СОЦІАЛІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ. Актуальні проблеми психології, 2019. с. 329-339.

[img] Текст
Сторож О.В._теорет. основи.pdf

Завантажити (3MB)

Анотація

Статтю присвячено теоретичним основам вивчення творчої соціалізації особистості. Здійснено аналіз наукових джерел, що розкривають погляди на «пасивну» і «активну» соціалізацію. Зокрема, проаналізовані активні й пасивні реакції формування середовища «під себе» (процес асиміляції) і пристосування під уже існуючі умови (активна роль середовища – процес акомодації), які протікають паралельно, існують в єдності і важливі для реалізації цілей. Досліджено поняття «соціальна творчість», «соціальна креативність», «соціальна обдарованість». З’ясовано, що ці поняття розкривають соціальну перетворювальну сутність суб’єкта в процесі взаємодії з самим собою і з оточуючими об’єктами. Розкрито зміст понять «творча адаптація», «творча дезадаптація», «творча адаптованість». З’ясувалося, що деякі змістовні та процесуальні характеристики адаптації й творчості містять як спільні, так і відмінні риси. Основним вихідним моментом обох процесів дослідники визначають проблемну ситуацію, яка нібито «дає старт» для включення як адаптаційних так і творчих механізмів. Проаналізовано, що поняття «творча адаптація» характеризується новим, оригінальним пристосуванням індивіда до соціального швидко плинного середовища, створюючи соціально цінні і нестандартні продукти, успішно самореалізовуючись у ньому на підставі незахисних адаптивних механізмів. Цей вид адаптації існує як інноваційний, з творчо соціальним підходом і складає основу для розвитку творчої соціалізації особистості.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Сторож О.В. Теоретичні основи творчої соціалізації особистості / О.В.Сторож // Актуальні проблеми психології : зб. наук. пр. Ін-ту психолог. ім. Г.С.Костюка НАПН України. - 2019.- Вип. 15. - Т.VI. Психологія обдарованості. - C. 329-339.
Ключові слова: соціалізація, адаптація, творча соціалізація, творча самореалізація, акомодація, асиміляція, соціальна творчість, творча обдарованість, творча адаптація, інтелектуальна обдарованість
Тематика (за УДК): 1 Філософія. Психологія > 159.9 Психологія
3 Суспільні науки > 31 Демографія, соціологія, статистика > 316 Соціологія
7 Мистецтво. Архітектура. Ігри. Спорт
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Психолого-природничий факультет > Кафедра практичної психології та психотерапії
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 11 Черв 2024 07:40
Останні зміни: 11 Черв 2024 07:40
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13650

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу