Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

НАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ ЯК ІНТЕРПРЕТАЦІЯ РОЗПОВІДІ: МЕТОДИЧНИЙ КОМЕНТАР

Нестерук С. та Синевич Б.М. (2024) НАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ ЯК ІНТЕРПРЕТАЦІЯ РОЗПОВІДІ: МЕТОДИЧНИЙ КОМЕНТАР. Інноватика у вихованні, 2024 (Т. 2): Вип. 19. с. 143-152. ISSN 2411-4553

[img] Текст
Нестерук С., Синевич Б.pdf

Завантажити (4MB)

Анотація

У статті окреслено методичні аспекти наративного аналізу художнього тексту як одного з методів дослідження шкільного курсу літератури. Наративний аналіз трактується як міждисциплінарний підхід, увага якого акцентується на розумінні й розкритті шляхів побудови сюжету, створенні атмосфери, інтерпретації оповіді, виборі стилістичних засобів. Дослідження літературного твору здійснюється через такі аспекти, як аналіз елементів сюжету, еволюцію характерів, мотивацію, конфлікти персонажів, розкриття тематичних ліній, символіки, вивчення стилістики для створення впливу на читача, спостереження за порядком подій і психологічним часом, вплив інтерпретації читача на розуміння тексту.
Такий підхід пропонується для ефективного забезпечення глибшого розуміння морально-етичної проблематики творів, актуальної для старшокласників, що сприяє формуванню їх моральних якостей, творчих здібностей та естетичного смаку. Для прикладу репрезентується твір Ф. Дюрренматта «Гостина старої дами» та розглядається особливість наративу моральної відповідальності у трагікомедії. Особливості форм наративу моральної відповідальності розглядаються через дослідження історії походження категорії «відповідальність» з метою простеження процесу трансформації наративу моральної відповідальності у постмодерному творі Ф. Дюрренматта «Гостина старої дами».
Пропонується система запитань для пошукової роботи, яка забезпечить перспективу і потенційну можливість виходу на ключові запитання для розуміння суті морально-етичної проблеми. Наратив моральної відповідальності у трагікомедії інтерпретується як наслідок обраного рішення в ситуації морального вибору, який порушує інтереси інших людей і суспільства та накладає відповідальність на особистість за допомогою гротескного змалювання та парадоксу, поданих під маскою жанру.
Наративний аналіз декларується як універсальний інструмент, що сприяє різноманітним підходам до інтерпретації, дає змогу учителю працювати з художніми текстами з різних точок зору на міждисциплінарному рівні та забезпечувати емоційний, пізнавальний і виховний аспект шкільного аналізу.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Нестерук С. Наративний аналіз як інтерпретація розповіді: методичний коментар / С.Нестерук, Б.Синевич // Інноватика у вихованні. - 2024. - Вип. 19. - Т. 2. - С. 143-152.
Ключові слова: наративний аналіз, мораль, відповідальність, інтеракція, фокалізація, інтертекстуальні елементи
Тематика (за УДК): 8 Мова. Мовознавство. Художня література. Літературознавство > 82 Художня література. Літературознавство
Підрозділи: Філологічний факультет > Кафедра міжкультурної комунікації, теорії, історії та методики викладання зарубіжної літератури
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 18 Черв 2024 08:33
Останні зміни: 18 Черв 2024 08:33
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13777

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу