Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОЛІКУЛЬТУРНОГО ПІДХОДУ В ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ІСТОРІЇ ЗДОБУВАЧАМИ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

Попова К. (2024) ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОЛІКУЛЬТУРНОГО ПІДХОДУ В ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ІСТОРІЇ ЗДОБУВАЧАМИ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ. Інноватика у вихованні, 2024 (Т. 2): Вип. 19. с. 233-241. ISSN 2411-4553

[img] Текст
Попова К..pdf

Завантажити (4MB)

Анотація

У статті проаналізовано теоретичні засади реалізації полікультурного підходу в процесі вивчення історії. Наголошено на необхідності знань з історії у здобувачів загальної середньої освіти в контексті полікультурності, що пояснено історичним минулим України, її сучасним євроінтеграційним курсом, зумовлено необхідністю відповідати європейським стандартам, протистояти стереотипам та упередженням. Констатовано, що цінності толерантності та полікультурної компетентності можна сформувати на уроках історії, застосовуючи полікультурний підхід, який потрактовано як відмову від європоцентризму та україноцентризму, фіксацію уваги на різних соціокультурних інститутах, культурах, етнічних спільнотах, взаємовпливах різних народів тощо. За основу визначення терміна «полікультурна компетентність» взято його тлумачення в Законі України «Про освіту» (2017) та «Державних стандартах базової середньої освіти».
Висвітлено принципи реалізації полікультурного підходу. Акцентовано увагу на системності та послідовності вивчення навчального матеріалу, його доступності тощо, що є ключовими для формування полікультурної компетентності.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Попова К. Теоретичні засади реалізації полікультурного підходу в процесі вивчення історії здобувачами загальної середньої освіти / К.Попова // Інноватика у вихованні. - 2024. - Вип. 19. - Т. 2. - С. 233-241.
Ключові слова: полікультурність, полікультурний підхід, компетентність, Інший, історія
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля > 373 Види загальноосвітніх шкіл
9 Географія. Біографії. Історія > 93 Історія
9 Географія. Біографії. Історія > 94 Загальна історія
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Педагогічний факультет
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 18 Черв 2024 09:35
Останні зміни: 18 Черв 2024 09:35
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13781

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу