Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

РЕФЛЕКСИВНА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ЇЇ ОРГАНІЗАЦІЯ ПРИ ВИВЧЕННІ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ

Ясногурська Л.М. та Мічуда Н. та Масло І. (2024) РЕФЛЕКСИВНА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ЇЇ ОРГАНІЗАЦІЯ ПРИ ВИВЧЕННІ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ. Інноватика у вихованні, 2024 (Т. 2): Вип. 19. с. 200-206. ISSN 2411-4553

[img] Текст
Ясногурська Л.,Мічуда Н.,Масло І..pdf

Завантажити (3MB)

Анотація

Рефлексивна діяльність учнів щодо іноземної мови, яка передбачає пізнавальну активність у процесі навчання і професійного розвитку, має бути методологічною основою предметної освітньої діяльності та зорганізована як безперервний, постійний, регульований процес, спрямований на збирання та аналіз інформації про особисті мотиви навчання, про способи роботи з навчальною інформацією, на пошук альтернативних способів вирішення навчальних завдань та проблем, на досягнення особисто поставленої мети. У статті закцентовано увагу на потенціалі організації рефлексивної діяльності, її актуальності, перспективності та інтенсивності формування рефлексивної компетентності. Досвід рефлексивного самоаналізу має величезне значення для тих, хто навчається, тому що дозволяє розвивати незалежність, критичність і оригінальність суджень, здатність до аналізу і самовизначення, відповідальність за зроблений вибір, здатність вибудовувати і реалізовувати траєкторію саморозвитку на основі принципів освіти впродовж усього життя.
Правильно організована рефлексивна діяльність учнів забезпечує отримання предметних знань, особистісний їх розвиток та активізацію метапізнання. Автори наголошують, що розвиток уміння саморефлексії можна і необхідно здійснювати у процесі навчання й для процесу навчання, оскільки рефлексивні механізми – частина процесу оволодіння новою інформацією, і рівень їх розвитку впливає на успішність процесу навчання. Рефлексивні уміння, як уміння вищого порядку в ієрархії пізнавальної діяльності, вимагають систематичного та цілеспрямованого розвитку. Здійснювати організацію рефлексивної діяльності учнів необхідно, з огляду на існуючі види та форми рефлексивного навчання.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Ясногурська Л. Рефлексивна діяльність та її організація при вивченні іноземної мови / Л.Ясногурська, Н.Мічуда, І.Масло // Інноватика у вихованні. - 2024. - Вип. 19. - Т. 2. - С. 200-206.
Ключові слова: рефлексія, рефлексивна діяльність, рефлексивне навчання, іноземна мова, альтернативний спосіб
Тематика (за УДК): 8 Мова. Мовознавство. Художня література. Літературознавство > 81 Лінгвістика. Мовознавство. Мови
Підрозділи: Філологічний факультет > Кафедра іноземних мов
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 18 Черв 2024 12:14
Останні зміни: 18 Черв 2024 12:14
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13788

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу