Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСУ ОРГАНІЗАЦІЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ ЯК ГОЛОВНА УМОВА ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ

Симонович Н.В. та Ваколюк А.М. та Шурин О.І. (2022) УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСУ ОРГАНІЗАЦІЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ ЯК ГОЛОВНА УМОВА ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ. Перспективи та інновації науки, 2022 (№13): 18. с. 418-429.

[img] Текст
Симонович Н.В., Ваколюк А.М., Шурин О.І..pdf

Завантажити (228kB)

Анотація

Динамізм економічних та соціально-культурних змін в нашій країні та реалізація стратегії її розвитку актуалізують процеси перебудови освіти у тому числі й вищої педагогічної. В умовах модернізації вищої педагогічної освіти педагогічна практика стає важливим компонентом формування професійної компетентності майбутнього вчителя. Професійна компетентність, як пріоритетна характеристика фахівця сьогодні у фокусі пильної уваги педагогічної науки. Професійна підготовка майбутніх педагогів повинна бути спрямована на формування професіоналізму, відповідальності, самостійності, самовдосконалення, креативності та інших якостей, необхідних у майбутній трудовій діяльності.
У процесі педагогічної практики здобувачі повинні усвідомити головне її значення, яке полягає в тому, що майбутній педагог уперше опановує ту рольову поведінку, яка стане визначальною в його подальшій професійній діяльності. Саме педагогічна практика виявляє суперечності між наявним та необхідним запасом теоретичних знань здобувачів.
У статті проаналізовано роль педагогічної практики у професійному становленні майбутніх педагогів. Розкрито організаційно-методичні та навчальні засади удосконалення організації педагогічної практики у закладі вищої освіти, як найефективнішої форми підготовки майбутнього педагога до професійної діяльності.
Якісне проходження здобувачами педагогічної практики залежить від належного рівня її організації та виконання всіх поставлених закладом вищої освіти завдань.
У межах представленого дослідження розкрито основні завдання педагогічної практики, наповнення змістових модулів та види роботи здобувачів на кожному етапі практики, види контролю та оцінювання проходження практики здобувачами-практикантами.
Зазначено, що лише постійне удосконалення організації педагогічної практики, з урахуванням позитивних та негативних моментів у її проходженні здобувачами, сприятиме ефективній професійній підготовці майбутніх педагогів.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Симонович Н.В. Удосконалення процесу організації педагогічної практики як головна умова ефективності професійної підготовки майбутніх педагогів / Н.В.Симонович, А.М.Ваколюк, О.І.Шурин // Перспективи та інновації науки. - 2022. - №13 (18). - С. 418-429.
Ключові слова: педагогічна практика, професійна підготовка, професійна компетентність
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля > 378 Вища освіта. Університети. Підготовка наукових кадрів
Підрозділи: Фізико-технологічний факультет > Кафедра теорії та методик професійної освіти
Фізико-технологічний факультет > Кафедра технологічної освіти
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 08 Лип 2024 12:24
Останні зміни: 08 Лип 2024 12:24
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13915

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу