Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ТЕРИТОРІЯМИ НАЦІОНАЛЬНИХ ПРИРОДНИХ ПАРКІВ

Шершун М.Х. та Микитин Т.М. (2023) ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ТЕРИТОРІЯМИ НАЦІОНАЛЬНИХ ПРИРОДНИХ ПАРКІВ. Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2023 (№1). с. 34-41.

[img] Текст
ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ТЕРИТОРІЯМИ.pdf

Завантажити (2MB)

Анотація

Природно заповідний фонд (ПЗФ), згідно з даними Державного кадастру на початок 2021 року нараховув 8633 території та об'єкти загальною площею 4,1 млн. га, що становило 6,8 % площі країни. Ці території знаходяться у підпорядкуванні різних відомств. Основне призначення заповідних територій полягає у збереження унікальних ландшафтів, видів флори та фауни для наступних поколінь. На сьогодні стоїть завдання збільшити площу природно-заповідного фонду.
Встановлено що національні природні парки (НПП) є одним із найбільших за площею об’єктів заповідного фонду. На сьогодні створено 56 НПП, які займають площу 1399161 га, що складає 30,6% від всього природно-заповідного фонду. У національних парках створені адміністрації для реалізації функцій, покладених на парк. До них входять збереження та захист унікальних ландшафтів, проведенням наукових досліджень, рекреаційна діяльність та просвітницька робота. Територія парку включає у себе землі, які є різними за призначенням. В основному це ліси та інші лісовкриті площі (60%), море – 21%, внутрішні води – 6%, сільськогосподарські землі – 5%.
Для ефективного управління національним природним парком розробляють проекти організації території НПП охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів і об'єктів. При цьому використовують проектний підхід, який надає можливість за допомогою запропонованих заходів досягнути стратегічні цілі парку.
Пропонується на землях сільськогосподарського призначення вирощувати енергетичну вербу. Екологічна складова проекту є важливою, оскільки маємо нульову емісію вуглецю при використанні верби як палива, що є важливим при нинішній ціні на енергоресурси. Розроблено технологічну карту вирощування, підраховано ефективність вирощування енергетичної верби на територіях Нобельського НПП.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Шершун М. Управління національними природними парками на засадах маркетингу природно-заповідних територій / М. Шершун, Т. Микитин // Землеустрій, кадастр і моніторинг земель. - 2023. - №. 1. - С. 34-41.
Ключові слова: Природно-заповідний фонд, національний природний парк, проект організації території національного природного парку, енергетична верба
Тематика (за УДК): 5 Математика. Природничі науки > 50 Загальні відомості про математичні та природничі науки > 502 Природа. Дослідження природи та її збереження. Захист навколишнього середовища (довкілля) та живої природи
Підрозділи: Факультет документальних комунікацій, менеджменту, технологій та фізики > Кафедра менеджменту
Користувач, що депонує: О. В. Іванчук
Дата внесення: 25 Лип 2024 11:09
Останні зміни: 25 Лип 2024 11:09
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/14125

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу