Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

НОВІ ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ПУБЛІЧНОМУ УПРАВЛІННІ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

Сяська О.В. та Поліщук О.Ю. та Савченко О.Р. (2024) НОВІ ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ПУБЛІЧНОМУ УПРАВЛІННІ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: Публічне управління та адміністрування, 2024 (№1): Т.35 (74). с. 157-163.

[img] Текст
НОВІ ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ПУБЛІЧНОМУ .pdf

Завантажити (3MB)

Анотація

Стаття присвячена дослідженню нових інформаційних технологій: електронного урядування, блокчейну та штучного інтелекту; визначенню перспектив їх застосування у сфері публічного управління. Встановлено, що розвиток і поширення інформаційних технологій створює нові можливості для трансформації системи публічного управління, забезпечення взаємодії та співпраці органів державної влади, громадян та бізнесу. Нові інформаційні технології дозволяють спростити процеси надання послуг, полегшити доступ до необхідної інформації, створити реальний громадський контроль, зміцнити довіру громадян і бізнесу до влади, організувати стабільну взаємодію між урядом та суспільством.
Обґрунтовано, що впровадження електронного урядування дозволило підвищити ефективність роботи органів державної влади, покращити якість надання публічних послуг, спростити та зробити доступним комунікаційний процес між органами влади, бізнесом і громадянами.
З’ясовано, що застосування блокчейн технології у публічному управлінні має потенціал змінити традиційні процеси та забезпечити більш прозору, безпечну та ефективну систему. Блокчейн дозволить трансформувати систему публічного управління, забезпечити ефективність і прозорість процесів, гарантувати надійність для зберігання даних та виконання операцій в онлайн-середовищі.
Визначено, що технологія штучного інтелекту може застосовуватись у публічному управлінні для цифрової ідентифікації та верифікації особистості, обробки великих масивів даних, автоматизації рутинних і повторюваних процесів в державних установах, аналізу показників ефективності публічного управління, попередження шахрайства та корупції.
Відмічено, що поєднання технологій блокчейну, штучного інтелекту з електронним урядуванням дозволить змінити спосіб функціонування уряду, підвищити ефективність державного апарату, зробити публічне управління більш прозорим, оперативним, інноваційним та відкритим для взаємодії з громадянами.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Сяська О.В. Нові інформаційні технології в публічному управлінні: проблеми та перспективи / О.В. Сяська, О.Ю. Поліщук, О.Р. Савченко // Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: Публічне управління та адміністрування. - 2024. - № 1, т. 35 (74). - С. 157-163.
Ключові слова: Публічне управління, інформаційні технології, електронне урядування, блокчейн технологія, штучний інтелект
Тематика (за УДК): 0 Загальний відділ > 00 Загальні питання науки та культури > 004 Комп'ютерна наука та технологія. Застосування комп'ютера. Оброблення даних
3 Суспільні науки > 35 Державне адміністративне управління. Військова справа > 351 Напрями діяльності органів державного адміністративного управління
Підрозділи: Факультет документальних комунікацій, менеджменту, технологій та фізики > Кафедра менеджменту
Користувач, що депонує: О. В. Іванчук
Дата внесення: 02 Серп 2024 10:20
Останні зміни: 02 Серп 2024 10:20
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/14204

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу