Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ФУНКЦІЮВАННЯ ТА ТРАНСФОРМАЦІЯ ЕМОТИВНОЇ ЛЕКСЕМИ ЩАСТЯ В СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ

Шевчук Т.Б. (2017) ФУНКЦІЮВАННЯ ТА ТРАНСФОРМАЦІЯ ЕМОТИВНОЇ ЛЕКСЕМИ ЩАСТЯ В СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ. Наукові записки Національного університету «Острозька академія», 2017 (Вип.68). с. 72-76.

[img] Текст
Шевчук Т.Б..pdf

Завантажити (340kB)

Анотація

У статті шляхом аналізу дефініцій лексеми щастя в академічному словнику української мови, етимологічному словникові, словнику синонімів описано поняттєві ознаки цієї лексеми, визначено граматичні особливості, досліджено функціювання та транспозицію емотивної лексеми щастя в сучасній українській мові, розкрито її семантику як лінгвокультурного поняття, визначено особливості мовного вираження. Автор наголошує, що граматична трансформація аналізованого слова вплинула не тільки на втрату первинного значення, але й на його сполучуваність з іншими словами.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Шевчук Т. Б. Функціювання та трансформація емотивної лексеми щастя в сучасній українській мові / Т. Б. Шевчук // Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія «Філологічна». – Острог : Вид-во НаУОА, 2017. – Вип. 68. – С. 72–76.
Ключові слова: лексема, емотивна лексема, концепт, транспозиція, семантика, лексико-граматичні ознаки, внутрішня форма слова.
Тематика (за УДК): 8 Мова. Мовознавство. Художня література. Літературознавство > 81 Лінгвістика. Мовознавство. Мови
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Педагогічний факультет > Кафедра теорії і методик початкової освіти
Користувач, що депонує: Unnamed user with username Marchuk
Дата внесення: 15 Серп 2024 07:43
Останні зміни: 15 Серп 2024 07:43
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/14264

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу