Поліщук Н.В. (2021) ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ “ПРОФЕСІЙНА ОСВІТА (СФЕРА ОБСЛУГОВУВАННЯ (ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА, ТУРИЗМ)” У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ. Науковий часопис НПУ імені М.П.Драгоманова, 2021: Вип. 83. с. 143-147.
|
Текст
Поліщук Н. В..pdf Завантажити (327kB) | Перегляд |
Анотація
Проаналізовано сучасний стан підготовки фахівців сфери обслуговування в умовах перебудови вищої школи
у напрямку переорієнтації в підготовці фахівців до здатності усвідомлювати та навчатися протягом життя, змінювати професію відповідно до зміни соціальних і політичних умов, жити і працювати в умовах демократії та ринкових відносин. На основі аналізу наукових досліджень вчених визначено, що у підготовці майбутніх фахівців сфери обслуговування (готельно-ресторанна справа та туризм) у закладах вищої освіти потрібно орієнтуватися на компетентності, які вимагають власники підприємств індустрії гостинності, крім того, така підготовка має передбачати ще і здатність до педагогічної, інноваційної та наукової діяльності та неперервний саморозвиток і самоосвіту впродовж життя. Встановлено, що освітній процес за цією спеціальністю має базуватися на гуманістичній складовій частині, сприяти розкриттю творчого потенціалу суб’єктів педагогічного процесу, налаштовувати на постійний професійний розвиток особистості в умовах неперервної освіти, готувати соціально мобільних, конкурентоспроможних, висококваліфікованих фахівців, спрямовувати здобувача освіти до успішної соціалізації у швидкозмінних ринкових умовах і формувати власну кар’єру та концепцію життєвого успіху. З’ясовано мету та принципи професійної підготовки фахівців сфери обслуговування у закладах вищої освіти, які мають формуватися в умовах англомовного освітньо-цифрового мережевого середовища та сприяти формуванню загальних і фахових компетентностей для успішного здійснення професійної (економічної, сервісно-виробничої, виробничо-технологічної, організаційно-управлінської, проєктної) діяльності у сфері обслуговування. Проведене дослідження зовнішнього та внутрішнього середовища для реалізації програми “Професійна освіта (Сфера обслуговування (готельно-ресторанна справа, туризм)” дозволило виявити сильні та слабкі сторони її реалізації, можливості й загрози та з’ясувати перспективи її розвитку.
Тип елементу: | Стаття |
---|---|
Додаткова інформація (бібліографічний опис): | Поліщук Н.В. Підготовка фахівців спеціальності "Професійна освіта (сфера обслуговування (готельно-ресторанна справа, туризм)" у закладах вищої освіти / Н.В. Поліщук // Науковий часопис НПУ імені М.П.Драгоманова. - 2021. - Вип. 83. - С. 143-147. |
Ключові слова: | професійна освіта, підготовка, фахівець, сфера обслуговування, готельно-ресторанна справа, туризм, компетентності |
Тематика (за УДК): | 3 Суспільні науки > 37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля > 378 Вища освіта. Університети. Підготовка наукових кадрів |
Підрозділи: | Факультет історії, політології та міжнародних відносин > Кафедра філософії |
Користувач, що депонує: | Ірина Гаврилюк |
Дата внесення: | 07 Січ 2025 20:38 |
Останні зміни: | 07 Січ 2025 20:38 |
URI: | http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/15944 |
Необхідні дії (обов’язкова авторизація)
Перегляд елементу |