Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

QUALITY CONTROL OF COOKED SAUSAGES

Velesyk T.A. та Sachuk R.M. та Gutyj B.V. та Pasichnyk Z.O. та Katsaraba O.A. та Sus G.V. та Zhyhalyuk S.V. (2021) QUALITY CONTROL OF COOKED SAUSAGES. Ukrainian Journal of Veterinary and Agricultural Sciences, 2021: Vol. 4(3). с. 42-47.

[img]
Перегляд
Текст
2021 Quality control of cooked sausages.pdf

Завантажити (549kB) | Перегляд

Анотація

Despite the increased interest in the quality and safety of cooked sausages, the situation in the field of food is becoming more complicated and more threatening every year. As a result of research, it should be noted that the consumer market of the Rivne region is saturated with products of good quality, which are made mainly by minishops or private enterprises. When inspecting sausages, it was found that the city's stores in 2020 sold more than 50 tons of high-quality products in a wide range. These include boiled sausages, hot dogs and sausages, semismoked, boiled-smoked, raw-smoked, beef, pork and chicken delicacies, pâtés, loaves of bread, ham, and skewers. Experimental studies have shown that their name and manufacturer influence the evaluation of cooked sausages. The highest score was given to the sausage “Molochna” and “Teliacha z vershkamy”, which has become an authentic brand. Buyers of our country should prefer it. According to organoleptic and physical studies, further Examination of five samples of cooked sausages from different manufacturers showed that the samples meet the requirements of DSTU 4436: 2005. Microbiological tests revealed that the samples of cooked sausages met the requirements of regulatory indicators. Sausage “Likarska”, Yalovycha “Liuks” and “Z vershkamy” on two physical indicators: the content of mass fraction of moisture and mass fraction of salt, did not meet the requirements of DSTU 4436: 2005, this product is a counterfeit.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Quality control of cooked sausages / T. A. Velesyk, R. M. Sachuk, B. V. Gutyj and others // Ukrainian Journal of Veterinary and Agricultural Sciences. - 2021. - Vol. 4(3). - P. 42-47. doi: 10.32718/ujvas4-3.07
Ключові слова: boiled sausage, quality, humidity, salt, starch, nitrites, microbiological indicators
Тематика (за УДК): 6 Прикладні науки. Медицина. Техніка. Сільське господарство > 63 Сільське господарство. Лісове господарство. Мисливство. Рибне господарство > 637 Продукти тваринництва > 637.5 М'ясо. Свіжі м'ясні харчові продукти
6 Прикладні науки. Медицина. Техніка. Сільське господарство > 65 Керування підприємствами. Менеджмент. Організація виробництва, торгівлі, транспорту, зв'язку, поліграфії > 658 Організація виробництва, менеджмент. Економіка підприємств. Організація та техніка торгівлі
Підрозділи: Психолого-природничий факультет > Кафедра природничих наук
Користувач, що депонує: Богдана Печончик
Дата внесення: 23 Січ 2025 08:09
Останні зміни: 23 Січ 2025 08:09
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/16362

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу