Сяська І.О. (2024) ФІЗІОЛОГІЧНІ МЕХАНІЗМИ ТА ФАКТОРИ РИЗИКУ РОЗВИТКУ ОЖИРІННЯ В ПІДЛІТКОВОМУ ВІЦІ. Природнича освіта та наука, 2024: Вип. 5. с. 46-50. ISSN 2786-9113 (Online) ISSN 2786-9105 (Print)
|
Текст
Сяська І.О..pdf Завантажити (2MB) | Перегляд |
Анотація
У статті розглянуто проблему збільшення ваги в дітей підліткового віку. Виокремлено фактори ризику та фізіологічні механізми розвитку ожиріння в підлітковому віці для вироблення комплексного підходу у профілактиці й боротьбі з цим захворюванням. Із цією метою проведено дослідження антропометричних показників розвитку учнів 8–9 класів у зв’язку з тим, що вага дитини залежить від зросту, віку, статі, спадково-конституційного фактора й інших чинників. У дослідженні використано методи обробки антропометричних вимірів із визначенням масо-ростового показника, індексу пропорційності Ерісмана, індексу міцності будови тіла Піньє. Встановлено, що 16,7% дітей мають відхилення в масі тіла у вигляді її збільшення. Здобуті результати підтвердили середньостатистичні показники поширення ожиріння серед підлітків по Україні. Переважна більшість обстежених дітей належать до соматотипу гіперстеніків, що свідчить про їхню підвищену схильність до накопичення надлишкової маси тіла. За результатами порівняння отриманих результатів індивідуальних антропометричних величин з таблицями стандартів індексу міцності будови тіла Піньє встановлено повну відсутність учнів з міцною будовою, що свідчить про низький рівень фізичного розвитку учнів 8–9 класів досліджуваної групи. Розглянуто фізіологічні механізми патогенезу ожиріння та встановлено, що етіологія ожиріння є мультифакторною. Фактори ризику розвитку ожиріння в підлітковому віці мають як екзогенну, так і ендогенну природу. Доведено необхідність проведення профілактики впливу екзогенних чинників розвитку ожиріння в підлітковому віці. Профілактичні заходи забезпечуються стимулюванням фізичної активності й організацією здорового харчування підлітків. Раціональне харчування підлітків має враховувати: енергетичну цінність раціону та його збалансованість; різноманітність і регулярність харчування; технологію приготування їжі з переважанням кулінарної обробки продуктів харчування, яка зберігає максимальну кількість поживних речовин; дотримання питного режиму; запровадження розвантажувальних днів і обмежень у споживанні солодких газованих напоїв, фаст-фуду, солодощів та продуктів із високим вмістом насичених жирів.
The article deals with the problem of weight gain in adolescent children. The risk factors and physiological mechanisms of obesity development in adolescence are highlighted in order to develop an integrated approach to the prevention and control of this disease. For this purpose, the study of anthropometric indicators of development of 8–9 grade students was conducted due to the fact that the child's weight depends on height, age, gender, hereditary and constitutional factors and other factors. The study used methods of processing anthropometric measurements with the determination of weight-height index, Erisman proportionality index, and Pinier body strength index. It was found that 16.7% of children have abnormalities in body weight in the form of weight gain. the results confirmed the average prevalence of obesity among adolescents in Ukraine. The overwhelming majority of the examined children belong to the hypersthenic somatotype, which indicates their increased tendency to accumulate excess body weight. Comparing the obtained results of individual anthropometric values with the tables of standards of the Pinier body strength index, it was found that there were no pupils with a strong structure, which indicates a low level of physical development of pupils of grades 8–9 of the studied group. The physiological mechanisms of obesity pathogenesis are considered and it is established that the etiology of obesity is multifactorial. The risk factors for the development of obesity in adolescence are both exogenous and endogenous in nature. The necessity of preventing the influence of exogenous factors of obesity development in adolescence is proved. Preventive measures are provided by stimulating physical activity and organising a healthy diet for adolescents. The rational nutrition of adolescents should take into account: the energy value of the diet and its balance; variety and regularity of meals; cooking technology with a predominance of culinary processing of food, which preserves the maximum amount of nutrients; compliance with the drinking regime; introduction of fasting days and restrictions on the consumption of sweet carbonated drinks, fast food, sweets and foods high in saturated fats.
Тип елементу: | Стаття |
---|---|
Додаткова інформація (бібліографічний опис): | Сяська І. О. Фізіологічні механізми та фактори ризику розвитку ожиріння в підлітковому віці / І. О. Сяська // Природнича освіта та наука. - Одеса : Гельветика, 2024. - Вип. 5. - С. 46-80. |
Ключові слова: | ожиріння, підлітковий вік, патогенез ожиріння, фізична активність, раціональне харчування; obesity, adolescence, pathogenesis of obesity, physical activity, rational nutrition |
Тематика (за УДК): | 3 Суспільні науки > 37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля 6 Прикладні науки. Медицина. Техніка. Сільське господарство > 61 Медичні науки > 613 Гігієна в цілому. Особисте здоров'я та гігієна |
Підрозділи: | Психолого-природничий факультет > Кафедра біології та здоров`я людини та фізичної терапії |
Користувач, що депонує: | Богдана Печончик |
Дата внесення: | 14 Квіт 2025 09:03 |
Останні зміни: | 14 Квіт 2025 09:03 |
URI: | http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/17775 |
Необхідні дії (обов’язкова авторизація)
![]() |
Перегляд елементу |