Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

LANGUAGE REPRESENTATION OF THE “FEAR” CONCEPT IN THE MODERN ENGLISH ON THE EXAMPLES OF STEPHEN KING’S WORKS “SALEM’S LOT” И “PET SEMATARY”

Ясногурська Л.М. (2020) LANGUAGE REPRESENTATION OF THE “FEAR” CONCEPT IN THE MODERN ENGLISH ON THE EXAMPLES OF STEPHEN KING’S WORKS “SALEM’S LOT” И “PET SEMATARY”. Актуальні проблеми філології та методики викладання гуманітарних дисциплін, 2020. с. 99-102.

[img] Текст
Ясногурська Л.М..pdf

Завантажити (2MB)

Анотація

Особливий інтерес для дослідників представляють базові емоції, які є складовою частиною культури кожного народу. До числа таких універсальних концептів, загальних для більшості культур і народів, відноситься концепт «страх». З огляду на життєву важливість, базовість даної емоції, потенціал засобів вербалізації концепту «страх» є високим і відрізняється специфічною лексикою та синтаксисом. Спираючись на праці відомих вчених, стаття досліджує такі поняття як «мовна картина світу» і «концепт». Проведено аналіз двох англомовних творів американського письменника жанру «хоррор» Стівена Кінга «Salem's Lot» і «Pet Sematary» на предмет використання лексичних та стилістичних засобів при вираженні емоційного концепту "страх". В результаті аналізу методом суцільної вибірки були виявлені лексеми вираження розглянутого концепту. Методом кількісного аналізу було встановлено частотність їх вживання, ставлення до проявів страху з урахуванням ряду характеристик і особливостей даної емоції. Також було виявлено широке вживання в складі концепту концептуальної метонімії, що асоціюється з емоційним концептом, де фізіологічні або поведінкові прояви замінюють найменування емоційного стану. В результаті дослідження було виявлено широкий спектр мовних засобів, що вербалізують емоцію страх, що базуються не лише на прямому найменуванні емоції, а й репрезентують концепт за допомогою опису емоційних і фізіологічних змін.
Запропонований підхід до вивчення концепту «страх» може бути використаний при розгляді інших мовних концептів.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Ясногурська Л.М. Language representation of the “Fear” concept in the modern English on the examples of Stephen King’s works “Salem’s Lot” and “Pet Sematary” / Л.М. Ясногурська // Актуальні проблеми філології та методики викладання гуманітарних дисциплін. - Рівне, 2020. - С. 99-102.
Ключові слова: концепт, страх, мовний засіб
Тематика (за УДК): 8 Мова. Мовознавство. Художня література. Літературознавство > 81 Лінгвістика. Мовознавство. Мови
Підрозділи: Філологічний факультет > Кафедра іноземних мов
Користувач, що депонує: Галина Тарасюк
Дата внесення: 21 Трав 2024 12:35
Останні зміни: 21 Трав 2024 12:42
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13404

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу