Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ДО ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ ГРАМОТНОСТІ УЧНЯ

Шульжук Н.В. (2024) ДО ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ ГРАМОТНОСТІ УЧНЯ. Наука та освіта під впливом глобальних викликів, 2024. с. 91-95.

[img] Текст
Шульжук Н. грамотність учнв.pdf

Завантажити (3MB)

Анотація

Постановка проблеми й актуальність дослідження. Виразна ознака гуманітарної науки – орієнтація на практичні потреби суспільства, з-поміж яких – спілкування. У мовознавстві усталеною є думка про спілкування як усвідомлений та цілеспрямований інформаційний обмін між людьми, внаслідок якого встановлюють емоційний контакт. Не виникає розбіжностей і щодо визначення основних функцій спілкування – соціальної (обмін інформацією, передача знань/досвіду, формування норм суспільної поведінки), соціально-психологічної (комунікативне самовираження особистості у процесі комунікації, її ототожнення себе із певною групою в соціуму) та індивідуально-психологічної (формування свідомості, активізація психічних процесів, підтримка фізичного здоров’я та працездатності). Проте останнім часом не так багато праць, предметом наукового аналізу яких стають тенденції в суспільній комунікації (розширення сфери усного мовлення через посередництво мобільного телефону і писемного через посередництво SMS-повідомлення та електронної пошти, короткочасні емоційні мовленнєві контакти, перевага накопичення інформації над її обговоренням та ін.), що створює підстави для активізації досліджень про нові аспекти проблеми формування мовної особистості, яка прагне самовираження і самоствердження. Зростання ж мобільності та взаємної вимогливості членів соціуму один до одного у професійних колективах, де вони перебувають упродовж тривалого часу, помітно зменшує частку родинного спілкування, що посилює розбіжності між представниками різних поколінь і нерідко провокує конфліктну мовленнєву поведінку. Щоб попередити таку комунікативну взаємодію та ефективно подолати її наслідки, у мовної особистості має бути сформована комунікативна грамотність.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Шульжук Н. В. До проблеми комунікативної грамотності учня / Н. В. Шульжук // Наука та освіта під впливом глобальних викликів : матеріали Міжнарод. наук.-практ. конф. / Міжнародний гуманітарний дослідницький центр (Чернігів, 30 січ. 2024 р.). - Research Europe, 2024. - С. 91-95.
Ключові слова: учні, комунікативна грамотність
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля > 373 Види загальноосвітніх шкіл
8 Мова. Мовознавство. Художня література. Літературознавство > 81 Лінгвістика. Мовознавство. Мови
Підрозділи: Факультет української філології > Кафедра стилістики та культури української мови
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 23 Трав 2024 11:16
Останні зміни: 23 Трав 2024 11:16
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13430

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу