Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

МОДЕЛЬ УПРАВЛІННЯ КРИЗОВИМИ СИТУАЦІЯМИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ

Сафонова Н.В. та Галуха Л.Ю. та Нестеренко О.В. (2024) МОДЕЛЬ УПРАВЛІННЯ КРИЗОВИМИ СИТУАЦІЯМИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ. Перспективи та інновації науки, 2024 (№4): 38. с. 641-654.

[img] Текст
Сафонова Н.В., Галуха Л.Ю., Нестиренко О.В..pdf

Завантажити (9MB)

Анотація

У статті досліджено сутність та процес антикризового управління у закладах вищої освіти. Уточнено значення ключових понять «криза», «управління кризовими ситуаціями», «антикризова програма». Викладено напрямки діяльності закладу вищої освіти в рамках антикризової програми та механізми здійснення антикризового управління. Визначено мету антикризового менеджменту, функції моделі (програми) управління кризовими ситуаціями, етапи реалізації програми, антикризові заходи, які рекомендуються для включення до програми, та структуру моделі управління кризовими ситуаціями у закладах вищої освіти. Виділено проблеми, з якими стикається керівник під час прийняття рішень у кризовій ситуації в умовах невизначеності. Авторами розглянуто засоби виходу з кризи та підкресленонеобхідність налагодження кризової комунікації у закладі вищої освіти, яка може не тільки запобігти психологічним наслідкам кризи, а навіть врятувати життя учасникам навчального процесу. Визначено зовнішні та внутрішні причини криз, наслідки, які може спричинити недостатність комунікації у закладі освіти у кризовій ситуації. Автори зазначають, що управління кризовими ситуаціями зумовлюється ментальним рівнем керівника, рівнем його освіти, професійної підготовки, досвідом роботи, обізнаністю щодо сучасних ефективних технологій та прийомів управління, сферою його повноважень, здатністю швидко приймати рішення, необхідні для вчасного реагування на зовнішні виклики. У зв’язку з цим акцентується увага на задачах управління закладом вищої освіти, які має вирішувати керівник у кризових ситуаціях. Серед них – налагодження ефективної комунікації, яка може допомогти врятувати життя людей, сприяти забезпеченню закону та порядку, запобігти паніці, страху та іншим психологічним наслідкам кризи. Тому визначено алгоритм побудови системи комунікації між педагогічними працівниками та керівниками в умовах кризової ситуації та схарактеризовано одну із форм комунікації – навчальний антикризовий тренінг. Автори зробили висновок про те, що ефективне управління кризовими ситуаціями здатне передбачити, попередити, подолати та знизити ймовірність виникнення кризи у закладі освіти і одночасно утримувати його стійкість та стабільний розвиток.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Сафонова Н.В. Модель управління кризовими ситуаціями у закладах вищої освіти України / Н.В.Сафонова, Л.Ю.Галуха, О.В.Нестеренко // Перспективи та інновації науки. - 2024. - №4 (38). - С. 641-654.
Ключові слова: антикризова програма, стратегії реагування, мінімізація ризиків, планування надзвичайних ситуацій, комунікаційні процеси, заходи безпеки, ефективність управління, навчання персоналу
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 35 Державне адміністративне управління. Військова справа > 351 Напрями діяльності органів державного адміністративного управління
3 Суспільні науки > 37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля > 37.0 Основні види та принципи освіти
Підрозділи: Факультет історії, політології та міжнародних відносин > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 04 Черв 2024 07:33
Останні зміни: 04 Черв 2024 07:33
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13528

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу