Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ФОРМУВАННЯ ПІДПРИЄМЛИВОСТІ ТА ФІНАНСОВОЇ ГРАМОТНОСТІ КРІЗЬ ПРИЗМУ МАТЕМАТИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В УЧНІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ

Сілков В. та Сілкова Е. (2024) ФОРМУВАННЯ ПІДПРИЄМЛИВОСТІ ТА ФІНАНСОВОЇ ГРАМОТНОСТІ КРІЗЬ ПРИЗМУ МАТЕМАТИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В УЧНІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ. Інноватика у вихованні, 2024 (Т.1): Вип. 19. с. 149-160. ISSN 2411-4553

[img] Текст
Сілков В., Сілкова Е..pdf

Завантажити (4MB)

Анотація

У статті розглянуто взаємозв’язок математичної та підприємницької компетентності і фінансової грамотності молодших школярів. Проаналізовано сутність поняття та значення економіки, фінансової грамотності та підприємливості.
Обґрунтовано, що наявність на уроках математики у початковій школі завдань економічного змісту сприяє формуванню однієї з базових компетентностей – підприємливість і фінансова грамотність, а також розвиває практичні уміння і навички у школярів.
Встановлено, що формування досліджуваних компетентностей під час вивчення математики молодшими школярами має позитивні результати, адже застосування арифметичних дій над числами у практично спрямованих математичних завданнях сприяють не тільки мотивації вивчення учнями безпосередньо математики, а й закладають основу майбутнього фінансового благополуччя особистості.
Виокремлено ефективні форми, методи і технології формування підприємницької компетентності та фінансової грамотності молодших школярів на уроках математики в початковій школі, серед яких: 1) розв’язування задач економічного змісту (у роботі наведено класифікацію задач економічного змісту в сучасних підручниках математики для початкової школи); 2) ігрова діяльність, під час якої доцільно знайомити школярів з базовими економічними поняттями; 3) інтерактивні методи навчання, серед яких і проєктні дослідження, і екскурсії, і діалоги та дискусії на тему «Цікава економічна математика».

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Сілков В. Формування підприємливості та фінансової грамотності крізь призму математичної компетентності в учнів початкових класів Нової української школи / В.Сілков, Е.Сілкова // Інноватика у вихованні. - 2024. - Вип. 19. - Т. 1. - С.149-160.
Ключові слова: математична компетентність, економіка, підприємливість, фінансова грамотність
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 33 Економіка. Економічна наука > 336 Фінанси
3 Суспільні науки > 37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля > 373 Види загальноосвітніх шкіл
5 Математика. Природничі науки > 51 Математика
Підрозділи: Факультет математики та інформатики > Кафедра математики з методикою викладання
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 17 Черв 2024 09:01
Останні зміни: 17 Черв 2024 09:01
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13763

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу