Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ФЕНОМЕН «ЛІДЕРСТВА» В ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІЙ НАУЦІ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ

Даньшин М. (2024) ФЕНОМЕН «ЛІДЕРСТВА» В ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІЙ НАУЦІ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ. Інноватика у вихованні, 2024 (Т. 2): Вип. 19. с. 207-215. ISSN 2411-4553

[img] Текст
Даньшин М..pdf

Завантажити (3MB)

Анотація

У статті проаналізовано сутність феномену «лідерство» в психолого-педагогічній науці. Акцентовано увагу на тому, що феномен лідерства розглядався в різних аспектах, зокрема з позиції вивчення особистісних детермінантів, виявлення типів лідерів та стилів лідерства як в наукових розвідках зарубіжних, так і українських психологів, серед яких: Р. Бейлз, Ц. Джибб, Л. Картер, Ф. Кніккербоккер, Р. Лорд, Р. Стогділл, Ф. Фідлер, Д. Філліпс, О. Василькова, Л. Карамушка, А. Мілош, С. Походенко та ін.
Здійснено аналіз поняття лідерство з позиції соціології, психології та педагогіки. Зосереджено увагу на тому, що лідерство – це результат взаємодії між членами малої групи протягом певного періоду часу, на який впливає не тільки наявність певних якостей або комбінацій якостей у членів групи, але й їх прояв у конкретних ситуаціях, а також взаємний вплив наявних якостей і конкретної ситуації.
Доведено, що лідерство – це тип управлінської взаємодії, який має на меті забезпечити найбільш ефективне співіснування різних джерел влади в конкретній ситуації та досягнення цілей організації.
Наголошується, що сутність лідерства криється у здатності самостійно приймати рішення в рамках ідейно структурованої системи, бути автором, генератором і реалізатором ідей, не покладаючись на рішення або думку однієї людини. Іншими словами, справжнє лідерство зумовлює докорінну зміну відносин між керівниками і підлеглими.
Виділено основні функції, які виконує лідер: координаційна, комунікативна, інтегративна, організаторська, новаторська. Зосереджено увагу, що поняття лідерства нерозривно пов’язане з поняттям стилю лідерства, та проаналізовано три його основні стилі: авторитарний, демократичний і ліберальний. Наголошено, що хоча демократичний стиль керівництва вважається найкращим, не обов’язково прагнути до нього в усіх випадках, і часто перевага надається авторитарному і навіть лібертаріанському стилю.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Даньшин М. Феномен «лідерства» в психолого-педагогічній науці: теоретичний аналіз / М.Даньшин // Інноватика у вихованні. - 2024. - Вип. 19. - Т. 2. - С. 207-215.
Ключові слова: лідер, лідерство, теорії лідерства, стилі лідерства педагога, авторитарний стиль, демократичний стиль, ліберальний стиль
Тематика (за УДК): 3 Суспільні науки > 31 Демографія, соціологія, статистика > 316 Соціологія
3 Суспільні науки > 37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля > 378 Вища освіта. Університети. Підготовка наукових кадрів
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Педагогічний факультет
Користувач, що депонує: Ірина Гаврилюк
Дата внесення: 18 Черв 2024 07:45
Останні зміни: 18 Черв 2024 07:45
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13774

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу