Інституційний репозитарій
Рівненського державного гуманітарного університету

ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ОСОБИСТІСНИХ ІНСТАНЦІЙ ПІДЛІТКА В УМОВАХ ШКОЛИ-ІНТЕРНАТУ ДЛЯ ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОЇ ОПІКИ

Демчук О.О. та Лазарук В.В. (2018) ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ОСОБИСТІСНИХ ІНСТАНЦІЙ ПІДЛІТКА В УМОВАХ ШКОЛИ-ІНТЕРНАТУ ДЛЯ ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОЇ ОПІКИ. Актуальні проблеми психології, 2018 (Вип.1). с. 102-112.

[img] Текст
Демчук О.О., Лазарчук В.В..pdf

Завантажити (6MB)

Анотація

У статті окреслено психологічні особливості особистісних інстанцій підлітка в умовах школи-інтернату для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки. Проблема особистісного зростання в умовах депривації соціальної взаємодії є однією зактуальних в українському суспільстві. Традиційне психолого-педагогічні забезпечення установ закритого типу вичерпало свій ресурс, тому що не впливає позитивно на сферу свідомості неповнолітнього. Разом з тим, відсутня і система психолого-педагогічної підтримки таких неповнолітніх у соціальній інфраструктурі, відповідно, проблема «стигматизації» потребує ретельного аналізу у рамках різних наукових підходів. Проаналізовано провідні дослідницькі парадигми та психолого-педагогічні підходи до визначення сутності даної проблематики. Здійснено системне вивчення феномена нормативного особистісного розвитку у підлітковому віці.

Тип елементу: Стаття
Додаткова інформація (бібліографічний опис): Демчук О.О. Психологічні особливості особистісних інстанцій підлітка в умовах школи- інтернату для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки / О.О. Демчук, В.В. Лазарчук // Актуальні проблеми психології: зб. наук. пр. Ін-ту психології ім. Г.С. Костюка НАПН України : Методологія і теорія психології. – Київ–Ніжин : Вид. « ПП Лисенко М.М.», 2018. – Вип. 1. - С. 102-112.
Ключові слова: підлітки, школа-інтернат, самоствердження, міжособистісні стосунки, агресивність, діти-сироти, діти, позбавлені батьківської опіки, депривація.
Тематика (за УДК): 1 Філософія. Психологія > 159.9 Психологія
3 Суспільні науки > 37 Освіта. Виховання. Навчання. Дозвілля > 372 Зміст та форма діяльності в дошкільному вихованні та початковому навчанні. Предмети усіх рівнів навчання та типів шкіл (методика)
Підрозділи: Інститут психології та педагогіки > Психолого-природничий факультет > Кафедра загальної психології та психодіагностики
Користувач, що депонує: Unnamed user with username Marchuk
Дата внесення: 08 Лип 2024 11:42
Останні зміни: 08 Лип 2024 11:42
URI: http://repository.rshu.edu.ua/id/eprint/13911

Необхідні дії (обов’язкова авторизація)

Перегляд елементу Перегляд елементу